Pekařské řemeslo má v Čechách více než tisíciletou tradici. Pekárenský obor zajišťuje obživu obyvatelstva základními potravinami – chlebem a pečivem.
V dnešní době, na začátku 21. století, jsou pekárny vybaveny moderními výrobními linkami, kde namáhavou práci odstranily stroje – kvalifi kovaný pekař dnes již většinou jen dohlíží nad dodržováním technologických postupů a kontroluje výrobní procesy. Přesto, že se pracovní podmínky pro zaměstnance pekáren v poslední době výrazně zlepšily, pociťují výrobci v oboru velký nedostatek řemeslně zručných, pracovitých mladých pekařů a pekařek. Náročná a zodpovědná pekařská profese se bohužel u mladých lidí potýká s malým zájmem o toto řemeslo. Nedostatečně zvládnutá transformace školství, ztráta společenské prestiže řemesel obecně a obava z fyzické práce jsou podle odborníků hlavní příčiny nedostatku kvalifi kovaných řemeslníků.