Odborná výuka pekařského řemesla v České republice

1. 6. 2016

Pekařské řemeslo má v Čechách více než tisíciletou tradici. Pekárenský obor zajišťuje obživu obyvatelstva základními potravinami – chlebem a pečivem.

Pekařské řemesloV dnešní době, na začátku 21. století, jsou pekárny vybaveny moderními výrobními linkami, kde namáhavou práci odstranily stroje – kvalifi kovaný pekař dnes již většinou jen dohlíží nad dodržováním technologických postupů a kontroluje výrobní procesy. Přesto, že se pracovní podmínky pro zaměstnance pekáren v poslední době výrazně zlepšily, pociťují výrobci v oboru velký nedostatek řemeslně zručných, pracovitých mladých pekařů a pekařek. Náročná a zodpovědná pekařská profese se bohužel u mladých lidí potýká s malým zájmem o toto řemeslo. Nedostatečně zvládnutá transformace školství, ztráta společenské prestiže řemesel obecně a obava z fyzické práce jsou podle odborníků hlavní příčiny nedostatku kvalifi kovaných řemeslníků.

Celý článek k přečtení zde


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /disk_1/www/cz/atedcesky/www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405